Informacja nt. kontroli Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie przestrzegania przez sprzedawców żywności oraz organizacje pozarządowe przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przeprowadzonych w 2021 r.
W dniu 18.09.2019 r. weszła w życie ustawa z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Ustawa ta wprowadza zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności i organizacji pozarządowych w ramach zapobiegania marnowaniu żywności.
Inspekcja Ochrony Środowiska corocznie prowadzi kontrole mające na celu sprawdzenie prawidłowej realizacji obowiązków wynikających z ww. ustawy. W 2021 r. WIOŚ w Rzeszowie wytypował do kontroli 15 podmiotów prowadzących sprzedaż detaliczną oraz 2 organizacje pozarządowe.
Sprawozdanie z realizacji kontroli przeprowadzonych w 2021 r., dotyczących przestrzegania przez sprzedawców żywności oraz organizacje pozarządowe przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przekazane zostało do Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska.